Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Newton
Cranio CreationsNewtonLuciani Simone & Mangone Nestore
2018
optimaliseren
tactiek
verzamelen
1
4
vanaf 13 15j
46' tot 2u
D
moeilijker
45,00 EUR 
Itali 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Een strategisch bordspel voor 1 tot 4 spelers waarbij je in zes afgebakende rondes telkens vijf acties krijgt om zoveel mogelijk punten te scoren en zo het spel te winnen.

Uitgebreid:

Thematisch zit het spel goed: je voelt je een echte wetenschapper met je eigen boekenkast als spelbordje voor je liggend. Je kan die kast vullen door de kennis te studeren die je verkrijgt door lessen te volgen om zo betere actiekaartjes te bekomen. Of door Europa te reizen en verschillende universiteiten en cultuursteden te bezoeken. Dat studeren en reizen kost geld die je op het werkspoor kunt verdienen. Investeren op het technologiepad voor extra punten en voordelen is de vijfde optie. Iedere speler krijgt bij het begin van het spel een basissetje kaarten waar je elke actie mee kunt uitvoeren: studeren, lessen volgen, reizen, werken en technologie. Tijdens het spel ben je bezig met het plannen om je acties in de juiste volgorde te kunnen spelen. Na elke ronde worden er punten verdeeld en moet je n gespeelde actiekaart afleggen onder je bord. Hierdoor zal die actie de volgende rondes versterkt worden, op voorwaarde dat je een nieuwe kaart bemachtigt om die actie nog eens te kunnen spelen. Er zijn heel veel opties in Newton waardoor het wat overweldigend kan overkomen. Het heeft een heel grote herspeelbaarheid omdat de twee centrale spelborden (de kaart van Europa en het technologiespoor) er telkens weer helemaal anders gaan uitzien bij het klaarliggen van het spel. Je speelt niet echt tegen elkaar. Drie spelers (net geen 2 uur spelen en opruimen) lijkt mij ideaal. Onze scores waren 95, 113 en 115. Ik speelde het heel graag en waagde me ook al tweemaal aan de solo variant. Een topper.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15