Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Cartagena (F)
Tilsit EditionsCartagena (F)

Vertaling beschikbaar.

Colovini Leo
2000
kaart
renspel
tactiek
2
5
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
F-I
eenvoudig
25,00 EUR 
België 
 
Onderscheiding in 2001, Duitsland + Frankrijk + Oostenrijk, Auswahlliste Spiel des Jahres, As d'Or de Cannes, Deutscher Spiele Preis (nr 05)   
  
Recensie:
‘Cartagena’ is een Colombiaanse stad aan de zuidkust van de Caribische Zee. In vroeger tijden (17de eeuw) was deze stad bekend en berucht (?) voor haar gevangeniseiland. In 1672 slaagden een 30-tal piraten er toch in te ontsnappen. Deze ophefmakende geschiedenis vormt a.h.w. de aanleiding voor dit spel. Het speelbord wordt opgebouwd a.h.v. zes gelijkvormige puzzelstukken die samen de onderaardse gang vormen waardoor de gevangen genomen piraten proberen te ontsnappen. Elke speler heeft 6 pionnen (= gevangenen) klaarstaan die van de ene (= de gevangenis) naar de andere kant (= het bootje om weg te varen…) van de tunnel moeten gebracht worden. Wie als eerste al z’n pionnen in het bootje kan brengen, wint deze ontsnappingsrace. Het mechanisme om piraten te verplaatsen is daarbij vrij uniek. De ‘motor’ wordt gevormd door een stapel van 102 symboolkaarten (17 per soort) die verwijzen naar de figuren in de tunnel. Bij het begin bezit elke speler 6 zo’n symboolkaarten. De speler aan beurt moet telkens minstens één, maximum drie actie(s) uitvoeren. Daarbij kan hij steeds uit twee mogelijkheden kiezen: een pion vooruit plaatsen door het uitspelen van een passende symboolkaart of een pion achteruit plaatsen om 1 of 2 nieuwe symboolkaarten te verkrijgen. Het aantal acties evenals de volgorde waarin ze uitgevoerd worden (pionkeuze en actiekeuze) zijn cruciaal in dit spel: enerzijds is achteruit gaan een noodzaak om de kaartvoorraad aan te vullen, anderzijds blijft het toch de bedoeling om zo snel mogelijk aan de overkant te geraken… Een prachtig spel om vooruit te leren denken, de verschillende actiemogelijkheden af te tasten en daarna te combineren! ‘Cartagena’ is een must voor elke tacticus. Voor wie echt ‘diep’ wil gaan, is er een ‘Tortuga-variant’ voorzien: niet alleen legt elke speler daarbij zijn kaarten open op tafel, ook de symboolkaarten liggen in een open rij op tafel! Winst of verlies zijn nu enkel afhankelijk van het eigen inzicht… P.S. Dit spel biedt in klasverband schitterende mogelijkheden om op een ‘speelse’ wijze ‘probleemoplossend’ te leren denken.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15