Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Château Hanté
RavensburgerChâteau Hantéonbekend
1999
geheugen
combinatie
verzamelen
2
4
vanaf 5 à 8j
15'
F
heel simpel
14,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 1990, Duitsland, Beste Kinderspel   
  
Recensie:
Dit spel werd reeds in 1990 in Duitsland - met als titel ‘Das Geister Schloss’ - tot beste kinderspel uitgeroepen. Pas sinds 1999 ligt het (eindelijk) ook in onze winkels.

Het speelbord toont de voorgevel van een oud en vervallen kasteel. In de 21 vensteropeningen is telkens een spookachtige verschijning getekend. Er zijn zeven verschillende figuren. Op de losse speelkaartjes staan aan de ene kant diezelfde spookfiguren en aan de andere kant gesloten luiken.

Bij de voorbereiding worden deze luikkaarten (spoken onzichtbaar) in een willekeurige volgorde op de ramen van het kasteel gelegd. Daarna wordt één van die kaartjes weggenomen en in de doos terug gelegd. De beginsituatie is hierdoor voor elk spel anders!

Wie aan de beurt komt, moet op zoek gaan naar twee identieke spookfiguren. Eén daarvan is steeds het spook in het raam zonder luik, de andere zoek je op de keerzijde van een van de luiken. Draai dus steeds een luik om in de hoop dezelfde tekening te vinden.

Vind je de juiste afbeelding, dan wordt de kaart met de beeldzijde naar boven opgelegd op een zodanige wijze dat het spook in de richting kijkt van de speler die deze kaart heeft omgedraaid. Komen de tekeningen niet overeen, dan wordt het kaartje met de luiken naar boven op het venster gelegd op de plaats van het open venster. Hierdoor komt dus een nieuw venster vrij waar de volgende speler het juiste luik moet op plaatsen.

Het basismechanisme van dit spel is zonder twijfel het Memory-principe maar dan wel eentje waarbij de kaarten voortdurend van plaats wisselen. Wie dus net een stapje verder wil gaan, moet deze doos aanschaffen. Plezier verzekerd!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15