Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Torres
White Goblin GamesTorres

Vertaling beschikbaar.

Kramer Wolfgang & Kiesling Michael
2017
constructie
strategie
vaardigheid
2
4
vanaf 9 à 12j
46' tot 2u
N
moeilijker
40,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Het speelbord Van Torres stelt Castilië voor in een zeer abstracte vormgeving (8x8 velden). De spelers beschikken elk over 6 ridders die een wedstrijd houden om de grootste en hoogste burchten te bouwen en controleren.

Uitgebreid:

We zijn verheugd dat dit pareltje, 18 jaar nadat het de onderscheiding 'Spiel des Jahres' kreeg, eindelijk in het Nederlands verschijnt! Torres verloopt in drie fasen die elk uit 4 of 3 ronden bestaan. Een ronde eindigt als elke speler aan de beurt kwam. Na elke fase worden punten toegekend. Bij aanvang worden 8 bouwstenen op de aangeduide plaatsen van het speelbord geplaatst (zodat er 8 verschillende kleine burchten ontstaan die in de loop van het spel kunnen uitgebouwd worden) en mag elke speler één eigen ridder op een burcht naar keuze plaatsen. Wie aan de beurt komt, krijgt 5 actiepunten (AP) ter beschikking die naar eigen inzicht in een willekeurige volgorde over een aantal acties mogen verdeeld worden. Voor 2 AP kan je een ridder in het spel brengen. Dit moet gebeuren op een vrij veld naast een eigen ridder. Je kan je eigen ridders ook verplaatsen. Dit kost dan 1 AP per veld waarover je beweegt. Maar soms kan 1 AP je ridder wel heel ver brengen. De bouwstenen waaruit de burchten bestaan hebben aan elke zijde deuren. De ridders kunnen door deze deuren gaan! Hij kan dus een deur binnengaan en uit een willekeurige deur op dezelfde etage of één etage lager terug door een andere deur naar buiten komen. Daardoor kan een ridder soms heel ver verplaatst worden voor 1 AP. Naast ridders vormen ook de bouwstenen voor de burcht een heel belangrijk spelonderdeel. Voor 1 AP kan je één zo’n bouwsteen plaatsen aan een reeds bestaande burcht. Dit kan er vlak naast (waardoor het grondvlak groter wordt), maar ook er bovenop (waardoor de burcht hoger wordt). Wie beslist om in de hoogte te bouwen, moet wel oppassen dat de nieuwe hoogte niet hoger wordt dan het aantal bouwstenen in het grondvlak. Er kunnen geen fusies van burchten ontstaan. Verschillende burchten mogen enkel diagonaal raken. Je kan ook speciale actiekaarten kopen (1 AP) of inzetten (0 AP) en je waarderingssteen opschuiven op de scorebaan (1 AP per veld). Na elke fase volgt een waardering. Het principe hier is vrij eenvoudig. De spelers kijken waar hun ridders staan en maken een kleine berekening per ridder. De punten die hun ridders opbrengen bestaan uit het product van de etage waarop die ridder staat met het aantal vlakken van het grondvlak van die burcht. Er is ook nog een koningsburcht die extra bonuspunten opbrengt maar ik ga hier niet verder op in. Na de derde waardering wint die speler die het meeste punten kon scoren. Torres speelt vlot en is een ideaal spel om wedstrijden rond te organiseren. De vele tactische mogelijkheden houden het spel spannend tot het einde. Het materiaal is heel aantrekkelijk. Tijdens het spel ontstaan steeds weer nieuwe en verschillende burchten in diverse maten en hoogten. De liefhebber van het zuivere strategische en tactische gezelschapsspel haalt hier een prachtig exemplaar mee binnen.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15