Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Keesje de ringworm
HabaKeesje de ringwormKraus Gina & Bernhard
1994
coöperatief
dobbelsteen
simulatie
2
6
kleuters
15'
N-F-D-E
eenvoudig
37,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

In dit coöperatieve spel helpen de kinderen de tuinman en proberen negen regenwormen in de composthoop te verzamelen. Ze nemen het daarbij op tegen de zon, hongerige mollen, muisjes en merels.

Uitgebreid:

Drie tuinmannen hebben een composthoop aangelegd en willen deze met de nodige regenwormen bevolken. Maar... zon, hongerige mollen, muisjes en merels verjagen de wormen terug onder de aarde. Bij dit coöperatieve spel moeten de kinderen samenwerken om negen regenwormen in de composthoop te verzamelen. Het grote, houten speelbord toont een pad doorheen een tuin. Bovenaan staat een composthoop waar reeds vier wormen in schuilen. Op de tien blanco tegels van het tuinpad wordt telkens één worm geplaatst. De vier overige tegels tonen een zon, een mol, een muis en een opduikende regenworm. Dit laatste vak is ook het startvak voor drie prachtig uitgevoerde (houten) tuinmannen. Twee hebben een groene schort en hoed en eentje is in het rood aangekleed. Het kind dat aan de beurt komt, dobbelt en verplaatst één van de drie tuinmannen als de dobbelstenen ogen toont. Zijn het rode ogen (1 of 5) dan gaat de rode tuinman evenveel plaatsen op stap. Bij de zwarte stippen, mag het kind vrij kiezen welke tuinman op stap gaat. Zodra twee tuinmannen op eenzelfde tegel eindigen waar nog een regenworm ligt, hebben ze geluk. Die regenworm gaat naar de composthoop. Maar eindigt een tuinman op de zon, de muis of de mol, dan schrikt één reeds in de composthoop aanwezig regenworm zo erg dat hij meteen in de donkere aarde duikt. Komt een tuinman op het startvak terecht, dan gaan alle ondergedoken regenwormen terug in de composthoop. Maar de dobbelsteen kan ook één keer op zes de merel tonen. In dat geval gaat ook één regenworm vanuit de composthoop terug de donkere aarde in. Zo gaat het steeds maar verder totdat ofwel alle negen plaatsen in de composthoop gevuld zijn met regenwormen, waardoor de kinderen samen het spel winnen. Ofwel ontstaat er een situatie waarbij geen enkele regenworm meer in de composthoop zit, waardoor alle kinderen samen het spel verliezen. Dit eenvoudige dobbelsteenspel functioneert zeer goed. Je moet steeds kiezen wat je met de meeste dobbelsteenworpen moet doen, waardoor het samenwerkingsverband effectief ook werkt. Wellicht leren kinderen ook de werking van een composthoop door dit spel een aantal keren te spelen (zij het dan vrij eenvoudig). De grafische uitwerking is schitterend. Alleen vonden we de tegels op het pad te klein ontworpen. Als daar twee tuinmannen en een regenworm op moeten geplaatst worden, dan heb je plaats te kort. Erg jonge kinderen ervaren dan moeilijkheden met het tellen van het aantal te verplaatsen vakjes. Het spel heeft een grote herspeelbaarheidsfactor en komt niet langdradig over. Een aanrader!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15