Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Which way, please?: A Map Reference Game
Child's PlayWhich way, please?: A Map Reference GameKubler Annie
1984
educatief
combinatie
vaardigheid
1
6
vanaf 5 à 8j
15'
E
eenvoudig
10,00 EUR 
tweedehands 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Het speelbord toont een plattegrond die verdeeld is in 9 (genummerde) kolommen en 6 (geletterde) rijen. Wie vindt als eerste de coördinaat van het vakje waarin een specifiek detail getekend staat?

Uitgebreid:

Bij het lezen van de titel denk je wellicht aan een spel waarbij je de weg zult moeten uitleggen. Na het lezen van de spelregels zul je dat idee moeten opbergen want nergens moet uitgelegd worden hoe iemand moet lopen. Er wordt nl. helemaal niet op een speelbord rondgelopen. Het enige wat in dit bevallige doosje te vinden is, zijn een groot speelbord (op te bouwen uit zes stukken) en 54 vierkante kaartjes met een of andere tekening. De grote tekening op het speelbord - een soort bovenaanzicht van een dorp of wijk - is in vakjes opgedeeld d.m.v. verticale en horizontale lijnen. Bovenaan elke kolom staat een cijfer (van 1 tot 9), in het begin van elke rij staat een letter (van A tot F). Hierdoor ontstaan 54 vakjes die elk met een code of coördinaat (b.v. D3) benoemd kunnen worden. Dit referentiesysteem heb je wellicht ook reeds op heel wat atlaskaarten zien staan. In ‘Which way, please?’ wordt ‘geoefend’ om dit onderdeel van kaartlezen en atlasgebruik onder de knie te krijgen. De 54 aparte kaartjes passen elk bij een ander specifiek vakje op het speelbord. (Op elk kaartjes staat nl. een detail getekend dat slechts op één plaats op het speelbord voorkomt.) Vooraf worden alle kaartjes op een stapel gelegd en één na één omgedraaid. Wie als eerste het getoonde detail terugvindt en daarenboven het snelst de juiste code van het overeenkomstige vakje kan noemen, krijgt het kaartje. Iedereen probeert zoveel mogelijk kaartjes te verzamelen. Met dit mooie materiaal is zeker meer te doen. De spelregels vermelden wel nog lotto-variant maar wie creatief is, vindt zeker nog andere spelvormen. Het idee om op het speelbord toch een weg te beschrijven tussen punt A (een eerste kaartje) en punt B (= een tweede kaartje) kan wellicht zonder probleem uitgewerkt worden.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15