Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Think Global
ScheringThink Global

Vertaling beschikbaar.

onbekend
...
taalspel
vaardigheid
gezellige sfeer
3
8
vanaf 9 à 12j
15'
D
eenvoudig
23,00 EUR 
tweedehands 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Alle spelers bekijken dezelfde foto en noteren enkele bijpassende woorden. De puntenwaarde van elk woord wordt bepaald door het aantal spelers die het noteerden. Unieke woorden zijn waardeloos.

Uitgebreid:

Anders dan de rest... dit kun je zeker van dit ‘spel’ zeggen. De vierkante doos uit gerecycleerd karton bevat als belangrijkste spelmateriaal een set van 50 grote kaarten (ongeveer 14 cm op 21 cm) met daarop aan weerskanten een mooie foto. Voor de rest steken er alleen nog potloden, een zandloper en notitieblokjes bij. In de spelregels wordt ‘Think Global’ zelf omschreven als een creatief associatiespel waarbij ruim denken in alle richtingen centraal staat. Deze misschien vage omschrijving kan gemakkelijk als volgt vertaald worden. Leg centraal één van de foto’s duidelijk zichtbaar voor iedereen. Iedereen krijgt evenveel (zandloper-)tijd om (maximum) 6 associaties te noteren die bij het zien van deze foto bij hem of haar opkomen. Daarna worden de punten geteld. Om de beurt leest iedereen zijn genoteerde woorden voor. Zodra iemand hetzelfde woord (letterlijk of naar betekenis) heeft opgeschreven, wordt de score voor elk van deze spelers hoger, een uniek gevonden woord brengt nl. niets op, Twee spelers krijgen voor een gelijke term elk één punt, zijn er reeds drie spelers met dezelfde inval, dan krijgen ze elk 3 punten. Dit aantal punten loopt steeds hoger op naarmate meer spelers op hetzelfde idee kwamen. Zoals je merkt is het hier duidelijk de bedoeling dat je gaat zoeken naar woorden, begrippen of gevoelens die bij de meeste deelnemers opborrelen. Dit idee is niet echt nieuw, er zijn nog associatiespellen die op nagenoeg dezelfde wijze werken. Interessant aan deze doos zijn alleszins de grote stapel mooie tot schitterende foto’s. Alleen al voor dit materiaal is ‘Think Global’ aan te raden.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15