Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Arrass
Adlung SpieleArrass

Vertaling beschikbaar.

Liesching Thomas
2016
educatief
geheugen
kaart
2
4
vanaf 5 ą 8j
15'
D-E-F-I-ES
moeilijker
8,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

In Arrass moeten de spelers tellen hoeveel delen van de papegaai hetzelfde zijn. Met behulp van getalkaarten moeten ze de juiste kaart zo snel mogelijk op tafel leggen. Je kan het spel op verschillende manieren spelen, waardoor jong en oud hier plezier kunnen aan beleven.

Uitgebreid:

Er zijn 48 papegaaikaarten. De papegaaien afgebeeld op de kaarten kunnen variėren in kleur (rood, blauw en geel); en de verschillende lichaamsdelen kunnen anders ingekleurd zijn (de borst, de nek, de staart en de snavel).Je speelt bv met vier spelers. Elke speler krijgt 12 papegaaienkaarten en leggen de stapel afgedekt bij zich. Ze houden de getalkaarten (met cijfers 0 tem 3) in de hand. De kaart met de voederbak wordt in het midden van de tafel gelegd.

Twee spelers onthullen hun bovenste kaart op hetzelfde tijdstip en leggen de kaarten naast de voederbak. De spelers vergelijken alle lichaamsdelen en tellen hoeveel er identiek van kleur zijn. Dan moeten ze zo snel mogelijk de juiste getalkaart afgedekt op voederbak leggen. De twee spelers die dit het snelst doen, verdienen punten. Ze mogen elk een papegaaikaart nemen. Dit zijn meteen ook de twee volgende spelers die een kaart mogen omdraaien. Van zodra iemand geen papegaaikaarten meer heeft, stopt het spel. De speler met de meeste getalkaarten is de winnaar.Wat eenvoudig klinkt (vier delen van het lichaam in drie verschillende kleuren) is het (zeker voor jonge kinderen) in eerste instantie niet. Het leuke is dat je ook door de spelregels wat aan te passen, gemakkelijk kan variėren in moeilijkheidsgraad.

De getalkaarten zijn ook aangepast voor jonge kinderen. In plaats van 2 kaarten dubbelzijdig bedrukt met cijfers 0/2 en 1/3, kunnen de jongsten ook 4 kaarten gebruiken. En voor de kinderen die de getallen nog niet goed kennen, kan je ook de vogelkorrels tellen.Dit spel is een leuk observatiespel. Er wordt geoefend op waarneming, kleurherkenning en concentratie. Je kan dit idee heel gemakkelijk aanpassen/vertalen naar kleuter en lagere school.Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15