Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Ausgefuchst!
Noris Spiel & HobbyAusgefuchst!Hutzler Thilo
2016
vaardigheid
gezellige sfeer
verzamelen
2
4
kleuters
15'
F-D-I-E
eenvoudig
20,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Een avontuurlijk spel tussen slimme vossen en kakelende kippen. De jonge vossen sluipen ‘s avonds in het kippenhok. Wie is de moedigste om als eerste 6 kippen te vangen en uit het kippenhok te geraken?

Uitgebreid:

Voorbereiding

Leg het spelbord op tafel, zodat elk kind een rij van 7 plaatjes (6 hanen en 1 vos) heeft, met een vosplaatje in het midden. De kaarten worden willekeurig en omgekeerd in het midden van het spelbord gelegd. Er worden vijf stokjes willekeurig er rond geplaatst, en de witte kippen worden er voorzichtig op geplaatst.Spelregels

Kijk goed naar de afbeeldingen op het spelbord, specifiek naar de rij die voor je ligt. Dit zijn de hanen (van in het kippenhok) die jij moet verzamelen. Het spel begint als de jongste speler roept: ‘Alle spelers, snel naar het kippenhok!’. Elke speler moet kippen graaien maar mag slechts één hand gebruiken. Neem een kaart en draai het om. Als het een kip is, dan zet je deze op je rij afbeeldingen bij de juiste afbeelding. Als dat plaatje reeds bedekt is, of je draaide een ander dier om, leg je het kaartje terug, en draai je snel een ander om.

Als je één van de witte kippen van zijn stokje stoot, dan worden alle vossen wakker en is het 'kippenalarm'. De speler die als eerste de witte kip kan grijpen, mag het op om het even welk plaatje van de rij zetten (‘joker’).

De speler die de kip van het stokje heeft gestoten, kan ze niet nemen.Einde van het spel

Degene die als eerste zijn rij bedekt heeft, en een vossenkaart heeft genomen kan het kippenhok verlaten en is gewonnen!Varianten

Het spel kan uitgebreid worden door rekening te houden met de verschillende kleuren van de hanen of door een bepaalde volgorde waarin je de kaarten verzamelt, te hanteren.(Indien je met drie spelers speelt, alle kaarten met eenzelfde achtergrond verwijderen. Indien je met twee spelers speelt, twee keer alle kaarten met eenzelfde achtergrond verwijderen)Dit spel kan je reeds spelen met kinderen vanaf vier jaar. Het gebruikte materiaal is stevig. Een leuk uitgewerkt spelidee. Het kan even wat chaotisch worden, maar chaos in een kippenhok is leuk.Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15