Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Splittissimo
The Brainy BandSplittissimo

...Vertaling beschikbaar.

onbekend
2016
educatief
rekenen
2
5
vanaf 5 8j
15'
E
oplopend
14,00 EUR 
Estland 
... 
  
Recensie:
Het is mogelijk om dit spel op verschillende niveaus te spelen. Op de ronde pizza-kaarten staan 1, 2 of 3 stippen die de moeilijkheidsgraad aanduiden. Het meest eenvoudige spel wordt enkel met de ronde kaarten gespeeld. De gewone kaarten worden bij dit spel in de doos gelaten.Spel 1:

Doel: zoveel mogelijk pizza's verzamelen door kaarten te wisselen

Start: leg 4 kaarten open op de tafel. Elke speler krijgt 4 kaarten en legt deze open voor zich op de tafel. (Wanneer je de gemakkelijkste versie speelt met de kaarten met 1 stip, leg je overal maar 3 kaarten klaar.) De andere kaarten worden op een verdekte stapel gelegd.

Spelregels: Wie aan de beurt is, probeert kaarten uit het midden van de tafel te nemen. Dit mag hij doen door met zijn eigen kaarten een zelfde hoeveelheid te maken als in het midden ligt. Dit kan door 1 of meerdere kaarten uit te spelen.Met 1 uitgespeelde kaart kan een speler ook meerdere kaarten uit het midden verzamelen. Kaarten die gewonnen worden, en de eigen gebruikte kaarten, worden bij de speler op een eigen aflegstapel verzameld. Wie op het einde de meeste pizza's heeft verzameld, wint het spel.Spel 2:

Bij dit spel worden zowel de ronde als rechthoekige kaarten gebruikt.

Doel: zoveel mogelijk pizzabestellingen kunnen leveren.

Start: Elke speler krijgt 4 rechthoekige kaarten met daarop een bestelling. De ronde kaarten liggen op 3 open stapels op de tafel, zodat de 3 bovenste pizza's zichtbaar zijn.

Spelregels:De rechthoekige kaarten tonen een hoeveelheid (breuk) en een topping voor de pizza. Bv. 3/4 en tomaten. Tijdens zijn beurt probeert een speler een pizza te vinden die aan deze voorwaarde voldoet. Wie een ronde kaart kan vinden, neemt de pizza en de bestellingskaart en legt die op zijn eigen aflegstapel. Het is ook mogelijk om meerdere bestellingskaarten te combineren om 1 pizza te kopen of om meerdere pizza's met 1 bestellingskaart te kopen. Gedurende zijn beurt mag een speler zoveel pizza's kopen als mogelijk. Na zijn beurt vult de speler zijn hand opnieuw tot 4 kaarten.

Er zijn ook speciale bestellingskaarten (met paarse achtergrond):

1) speciale bestelling: speel je deze kaart uit, dan mag je alle open pizzakaarten met afgebeelde toppings op je aflegstapel leggen.

2) Bestelling geannuleerd:Deze kaart ku je net voor de beurt van een andere speler spelen, zodat deze een beurt moet overslaan.Wanneer bij het spelen 1 van de pizzastapels op is, dan mag je de andere stapels verdelen zodat er weer 3 stapels zijn. Wanneer geen enkele speler nog pizza's kan verdienen, wordt gekeken wie de meeste pizza's verzameld heeft.Spel 3:

Bij dit moeilijke spel speel je volgens de spelregels van het vorige spel, maar kun je ook de bestellingskaarten combineren. Op het einde van het spel tel je niet enkel de verzamelde pizza's op, maar trek je ook de niet gelukte bestellingen van dit aantal af. (duidelijke afbeeldingen in de spelregels tonen hoe deze spelregels werken).Een leuke manier om breuken te oefenen. Aantrekkelijk materiaal. Hopelijk komt dit spel snel uit in het Nederlands.Info van de contactscholen:

- een origineel spel

- sterke en zwakkere leerlingen spelen het best samen

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15