Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Codenames Pictures
White Goblin GamesCodenames Pictures

Vertaling beschikbaar.

Chvátil Vlaada
2016
deductie
combinatie
gezellige sfeer
2
8
vanaf 9 à 12j
15'
N
eenvoudig
17,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Vereenvoudigde versie van het originele Codenames. Nu geen woorden, maar uit 20 afbeeldingen zoeken 2 teams hun specifieke spionnen. De aangever die de beste tips geeft, loodst zijn team naar de overwinning.

Uitgebreid:

In dit spel is het de bedoeling dat je met je team spionnen weet te ontmaskeren. Wie als eerste 7 of 8 geheim agenten bij de juiste spionnen weet te leggen, wint het spel. In het midden van de tafel liggen 20 afbeeldingen in een rooster van 5x4. De spelers worden verdeeld over twee ploegen en er wordt per ploeg een aangever aangeduid. De aangevers nemen plaats naast elkaar aan de ene kant van de tafel, hun teamgenoten (de geheim genten) aan de andere kant. De aangevers nemen een ‘sleutelkaart’: daar op staat de positie van de spionnen vermeld. Deze sleutel wordt uiteraard niet getoond aan de geheim agenten. Zowel de positie van de blauwe als van de rode spionnen staat op één sleutelkaart vermeld. Deze kaart komt overeen met hoe de kaarten op de tafel liggen. Blauwe vakjes bepalen de afbeeldingen die het blauwe team moet raden, rode plaatjes zijn voor het rode team. Witte vakjes zijn onschuldig en het zwarte vakje moet absoluut vermeden worden. Op de kaart staat ook aangegeven welk team begint. Het startende team moet 8 plaatjes raden, het andere team zeven. De aangevers geven om de beurt een aanwijzing voor hun team: één woord en een getal. Het getal duidt aan hoeveel kaartjes moet worden geraden. De teamgenoten zoeken naar de juiste afbeeldingen door ze één voor één aan te duiden: indien het plaatje bij het eigen team hoort, legt de aangever een kaart van zijn eigen kleur op de afbeelding en speel je verder, anders eindigt je beurt. Het spel eindigt als alle plaatjes van één team zijn afgedekt. Het is de bedoeling dat je duidelijk afspreekt welke aanwijzingen toegestaan zijn. Een aanwijzing geven voor slechts één plaatje is gemakkelijk, maar in dit spel is het vooral de bedoeling dat je heel creatief bent in het aanbrengen van hints. Via een app kan een oneindige stapel sleutels worden gedownload.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15