Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Wie is de Mol? - Het Bordspel
Just GamesWie is de Mol? - Het Bordspel

Vertaling beschikbaar.

Tebbe Arthur
2015
quiz
bluf
gezellige sfeer
3
6
vanaf 13 à 15j
46' tot 2u
N
moeilijker
25,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

In dit avontuurlijke spel krijgen jij en je medespelers de opdracht een geheim op te lossen. Alleen door goed samen te werken en elkaar te vertrouwen kun je hier in slagen... maar één van jullie is de mol...

Uitgebreid:

In dit avontuurlijke spel krijgen jij en je medespelers de opdracht een geheim op te lossen. Alleen door goed samen te werken en elkaar te vertrouwen kun je hier in slagen. Dat lukt niet zomaar, want één van jullie is de Mol en die probeert het spel te saboteren. Als de Mol daarin slaagt, dan is het spel verloren. Los het geheim op en ontmasker de Mol voor het te laat is. De lay-out van deze doos verwijst overduidelijk naar die van de gelijknamige TV-serie. De doos bevat 10 sets opdrachten met vragen over 10 verschillende landen waar de serie ooit ingeblikt werd. Dat is meteen de eerste grote bekommernis: je kan dit spel slechts 10 keer spelen... De tekst op de rugzijde gebruikt termen als "opdracht en avontuur". Dat is niet helemaal correct want dit spel is eigenlijk slechts een manipuleerbare quiz. Kies een land, open de verpakking en geef elke speler een soort identiteitskaart die ze met behulp van een QR-app moeten scannen om te achterhalen of ze wel of niet de Mol zullen zijn. Wie ontdekt dat hij de Mol is, leest ook het te raden codewoord. Vervolgens worden de 24 antwoordkaarten op tafel verspreid, waardoor je ontdekt dat er voor elk van de 8 vragen steeds drie keuze-antwoorden beschikbaar zijn. Een timer van 45 min wordt gestart (via app of online op de website van de uitgever). Nu krijgen de spelers de eerste van de 8 vragen voor de kiezen. Samen moeten ze het juiste antwoord vinden. Daar moet voor samengewerkt worden, want de vragen zijn pittig en je hoopt dat er toch minstens één iemand is die van meer weet en het goede antwoord kan vinden. Op de kaarten met mogelijke antwoorden staan letters. Als je de 8 letters van de 8 antwoordkaarten kan verzamelen, kan je een codewoord vormen die de oplossing geeft van de set. Uiteraard zal de Mol discreet proberen de boel te saboteren door verkeerde antwoorden te suggereren zodat letters verdiend worden die niet in het codewoord voorkomen of door heel veel overleg, discussies en stemmingen uit te lokken zodat de termijn van 45 min waarbinnen het spel mag duren, veel te vlug verstrijkt. De Mol kan je slechts 10 keer spelen. Er is wel een aanvuldoos met 5 extra sets landen te koop. De quizvragen zijn niet makkelijk, de sfeer rondom de doos (apps, QR codes, online timer...) zorgen wel voor de nodige sfeer. Moet je eens geprobeerd hebben.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15