Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Hamsteren
999 GamesHamsteren

Vertaling beschikbaar.

Berardi Francesco
2014
kaart
combinatie
verzamelen
3
5
vanaf 9 12j
16' tot 45'
N
eenvoudig
10,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Pittig verzamelspel waarbij het heel belangrijk is om de acties van je medespelers goed op te volgen... want dit bepaalt heel sterk wat jij in je beurt al dan niet kan doen. Kan jij de meeste kaarten verzamelen?

Uitgebreid:

120 hamsterkaarten in 7 verschillende kleuren met waarden 1-4. Hoe groter de waarde van de kaart, hoe meer er van in het spel zijn. De stapel wordt goed gemengd en elke speler krijgt 2 kaarten in de hand. De overige kaarten vormen een verdekte voorraadstapel in het midden van de tafel. Daar omheen worden 8 kaarten in een cirkelvormige waaier open gelegd. Elke speler probeert kaarten te verzamelen om sets te kunnen uitspelen. Een set is een serie van 1 tot 4 kaarten van dezelfde kleur (het cijfer bepaalt het aantal gelijke kaarten dat je nodig hebt om met die kleur een set te vormen). Wie aan de beurt komt mag twee acties doen. Hij kan kiezen uit drie mogelijkheden. 1) Een rij uit het midden in de hand nemen. De allereerste speler krijgt dus maar 1 kaart bij. Maar dat verandert. De vrijgekomen plaats wordt meteen weer aangevuld met n kaart, plus n kaart extra voor de twee linker buurrijen. Die hebben nu twee zichtbare kaarten in hun rij. Gaandeweg kunnen er dus rijen van drie, vier en zelfs meer kaarten beschikbaar komen. 2) En of meer sets uitspelen. Je mag zoveel sets van eenzelfde kleur uitspelen als je kan. Op voorwaarde echter dat die kleur niet zichtbaar is bij stapels uitgespeelde sets van je medespelers. Erg venijnig als je het ons vraagt. 3) Je eigen set open sets omdraaien tot een puntenstapel. Waarom zou je dat doen? Heel eenvoudig. Omdat het aantal kaarten in deze verdekte stapel je score zal bepalen! Het volstaat dus niet om kaarten te verzamelen en sets uit te spelen. Je moet die uitgespeelde sets af en toe consolideren en veilig stellen. Heel vervelend als je op dat moment iets lekkers op tafel ziet liggen of toch verse sets wil afleggen omdat die kleur nu even niet geblokkeerd is. Het spel eindigt zodra er maar drie open rijen in het midden meer liggen. Alle speler tellen het aantal kaarten in hun veilig gestelde stapel en trekken daar hun resterende aantal handkaarten van af. Dat getal bepaalt hun score. Commentaar Het doosje lijkt niet zo aantrekkelijk maar bevat wel een uitstekend en spannend verzamelkaartspel. Heel eenvoudige spelregels, ideaal als opwarmertje, tussendoortje of afsluitertje voor jong en oud, zowel binnen het gezin als bij wat meer ervaren spelers.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15