Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Room-25: Run - Survive - Escape
MatagotRoom-25: Run - Survive - Escape







Rouzé François
2013
coöperatief
geheugen
bluf
1
6
vanaf 13 à 15j
16' tot 45'
F-E
eenvoudig
28,00 EUR 
Frankrijk 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Room 25… Ren, overleef en ontsnap! Probeer, binnen de 8 à 10 ronden, al dan niet tezamen uit een gevaarlijk complex van 25 kamers te ontsnappen. Het spel bevat 5 verschillende varianten.

Uitgebreid:

De basis van alle verschillende varianten is steeds dezelfde. Het ‘Complex’ wordt samengesteld door 25 kamers (vierkant van 5 op 5), bestaande uit een centrale en controle kamer en Room 25 (de uitgang). Hiernaast zijn er ook nog veilige ruimtes; vertrekken met obstakels en kamers met dodelijk gevaar. Welke kamers er gebruikt worden, is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die je verkiest. Vervolgens kiest iedere speler een personage en krijgt alle benodigdheden (pion, overzichtskaart, actiefiches, …). Iedereen plaatst zijn ronde markering op het speelbord; nu kan het spel beginnen. Iedere ronde verloopt steeds over 3 fasen: programmeren, actie en aftellen. Programmeren: Alle spelers kiezen gedekt 2 acties. Hierbij wordt de 1e actie bovenaan rechts en de 2e er onder op het karakterbord geplaatst. Actie: om beurt voeren alle spelers eerst de 1e en dan de 2e actie uit. Aftellen: Alle actiefiches worden terug op de hand genomen, de startspeler wordt de laatste speler en er wordt aangekondigd hoeveel ronden er nog resten. De spelers kunnen kiezen uit de volgende acties: Kijken: bekijk in het geheim een aangrenzende kamer (je mag tips geven aan de medespelers, maar de kamer niet tonen) Duwen: verplaats een karakter in dezelfde kamer naar een aangrenzende kamer. Je eigen karakter blijft staan. Bewegen: je eigen personage naar een aanpalende kamer verplaatsen. Is deze kamer nog geheim; wordt deze onthuld en voert de speler ‘het effect’ uit. Controle: Verplaats ‘de lijn’ van de kamer waarop je eigen personage staat in een richting naar keuze (let wel, de centrale kamer mag nooit verplaatst worden!). Ontsnappen uit het complex kan wanneer… Room 25 gevonden is; alle spelers (al dan niet van eenzelfde team) deze bereikt hebben; Deze kamer naar een ‘Exit zone’ bewegen en ze uit ‘het complex’ duwen. Dit spel bevat 5 varianten:Wantrouwen: alle gevangenen moeten samen Room 25 bereiken… maar er bestaat een kans dat 1 of 2 spelers een cipiersrol toegemeten krijgen! Deze proberen er natuurlijk alles aan te doen om de gevangen te doen mislukken. Team: alle spelers worden in 2 teams verdeeld. Het team dat als eerste voltallig weet te ontsnappen is de winnaar. Coöperatief: zoek Room 25 en probeer er samen uit te ontsnappen… en dit in 8 ronden (ipv 10)! Competitie: elke speler speelt met 2 gevangenen. Het team dat als eerste ontsnapt, wint het spel. Solitair: probeer met 4 gevangenen voor het einde van ronde 8 te ontsnappen. Room 25 is een eenvoudig te spelen ‘reality’ spel. De spelregels zijn eenvoudig en het materiaal aantrekkelijk. Door de verschillende varianten en de 3 ‘complex-opstellingen’ krijg je heel veel mogelijkheden om het spel te spelen… en blijft het spel uitdagen. Een spel dat door zijn thema en uitwerking graag gespeeld wordt door pubers / adolescenten!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15