Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

20 Questions
University Games20 Questionsonbekend
2000
deductie
quiz
taalspel
2
12
vanaf 13 à 15j
16' tot 45'
N
moeilijker
23,00 EUR 
USA 
 
Onderscheiding in 1991, Duitsland, Auswahlliste Spiel des Jahres   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Om beurt is er een speler de 'lezer', die aangeeft of hij iemand, ergens of iets is. De linkerbuur zegt een cijfer tussen 1 -20, waarna de 'lezer' deze tip geeft. Raad jij het antwoord?

Uitgebreid:

20 Questions verscheen in 1991 bij MB onder de naam Quizt’t. Het kreeg toen een nominatie tot ‘Spiel des Jahres’ in Duitsland omwille van zijn communicatief karakter. In 1994 verscheen het in Duitsland opnieuw bij MB onder de naam Querdenker. Eind 2000 brengt University Games het spel opnieuw uit onder deze naam (waarbij het spelconcept duidelijk gemaakt wordt). Ongeveer 400 geactualiseerde kaarten behoren nu tot het spel. Wie aan de beurt komt, wordt lezer. Hij neemt een kaart en vertelt de anderen of hij ‘iemand’, ‘ergens’, of ‘iets’ is (in de oudere editie kwam nog een categorie ’ooit’ voor). De speler links van hem geeft een getal tussen 1 en 20 en de lezer leest de aanwijzing voor die bij dat getal op zijn kaart staat. Bij een fout geraden antwoord, mag de volgende speler in de kring een nummer vragen om voorgelezen te worden en op zijn beurt een poging doen om het begrip op de kaart te raden. Dit gaat zo verder totdat iemand een juist antwoord geeft. De lezer krijgt nu evenveel punten als het aantal gegeven aanwijzingen en de rader krijgt het saldo tot aan 20 punten. Wordt een kaart b.v. na 4 aanwijzingen geraden, dan krijgt de lezer 4 punten en de rader 16 punten. De spelers schuiven nu hun pion zoveel plaatsen vooruit op de scorebaan als hun aantal verdiende punten. Er komen ook nog enkele bonusvakken voor waarbij de speler die met zijn pion op en dergelijk vakje eindigt, het recht krijgt om een volgende kaart met precies 5 aanwijzingen te raden. Hierbij zijn 10 tot 2 punten te verdienen. Niet alle zinnen op de kaarten zijn effectief aanwijzingen. Soms staat bij een cijfer een opdracht. Dan moet je b.v. een beurt overslaan, of zoveel plaatsen vooruit of terug gaan, of een andere speler zoveel plaatsen terug of vooruit zetten of een blauwe fiche nemen. Met deze fiche kan je iemands beurt overnemen als je op dat moment bijna zeker bent waarover het momenteel gaat. Dit is een nieuw ingebouwd systeem dat in de oudere versies niet voorkwam. 20 Questions is vooral bij een volle bezetting van 12 spelers zeer onderhoudend. Het laat zich echter niet zo goed in teams spelen. Omdat hetzelfde te raden begrip steeds verder uitgeboord wordt, zullen luide afspraken tussen spelers van eenzelfde groep de volgende groep te veel helpen. Het blijft een relatief goed communicatief spel waarbij de geactualiseerde kaarten geen excuus vormen om het niet opnieuw te kopen.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15