Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

40!
Schmidt Spiele40!Kramer Wolfgang & Kiesling Michael
2014
kaart
plagen
rekenen
2
4
vanaf 9 12j
16' tot 45'
N-F
eenvoudig
11,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Speel dobbelkaarten om een rij getallenkaarten te vormen om het doelgetal 40 te bereiken zodat je punten krijgt voor die rij. Met je dobbelkaarten maak je sommen die je ook bij anderen kan stelen.

Uitgebreid:

40! is een plaag-kaartspel. De Duitse titel luidt niets voor niets "Mensch rgere Dich nicht: Das Kartenspiel"... Op tafel worden de getallenkaarten 1-40 open in vier rijen geplaatst. De getallenkaarten 1-10 komen dubbel voor. Daarnaast is er een grote stapel van 130 dobbelkaarten (1-6). Elke speler krijgt 2 dobbelkaarten in de hand. Basisprincipe Elke speler probeert een rij getallenkaarten te vormen totdat deze exact op 40 uitkomt. Je dobbelkaarten bepalen je startkaart en elke volgende kaart in die rij (door de dobbelwaarde op te tellen bij de laatste getallenkaart in je rij). Kan je exact landen op 40 dan scoort elke kaart in die rij voor 1p, plus bonuspunten voor het aantal gedrukte sterren op die getallenkaarten. Spelverloop Om een rij te starten mag je 1 of 2 dobbelkaarten uitspelen. Die kaart (of de som van beide kaarten) bepaalt welke getallenkaart uit het midden van de tafel die je als startrij voor je kan neerleggen. Speel je een '4-3' dan neem je de getallenkaart '7' en legt die open voor je neer. Om de rij te verlengen (richting 40) mag je slechts 1 dobbelkaart uitspelen. Wie nu b.v. een '5' uitspeelt, neemt de getallenkaart '12' en legt die rechts van de '7'. Zo gaat het verder totdat je exact op '40' uitkomt. Je telt dan het aantal kaarten in die rij plus de eventueel aanwezige sterren op die getallenkaarten. Je score wordt genoteerd en de kaarten uit die rij gaan terug open op hun juiste plaats op tafel. Maar... Wie een nieuwe som maakt waarvan de getallenkaart niet meer in het midden van de tafel ligt, mag die gaan stelen bij een andere speler. Dit betekent dat je steeds elke combinatie kan maken. Ofwel ga je voor een kaart met een ster op tafel, of steel je een kaart bij een andere speler ofwel steel je zelfs een kaart met een ster bij die speler. Wie dus een mooie lange rij opbouwt richting 40, moet er absoluut rekening mee houden dat die rij heel vlug zal verkort worden. Hierdoor situeert 40! zich als een heus plaag-kaartspel. Einde Zodra een speler 30-35-40p of meer scoort (bij 4-3-2 spelers) eindigt het spel en is de winnaar bekend. Commentaar Het bekende auteursduo heeft een absoluut light kaartspel bedacht dat graag gespeeld zal worden in gezinnen met kleinere kinderen. Het heeft absoluut niet de potentie van Take 5 of Take 11. In klas krijgt het spel echter een hartje extra. Er moet immers constant gerekend worden tot 40, waardoor dit spel in de rekenles zijn plaats mag opeisen.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15