Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Kruiswoord
White Goblin GamesKruiswoord

Vertaling beschikbaar.

Lach Bernhard & Rapp Uwe
2014
taalspel
dobbelsteen
optimaliseren
1
6
vanaf 9 12j
15'
N
moeilijker
11,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Bij dit dobbelspel maak je eerst de keuze uit de gedobbelde letters. De gekozen letter plaats je op een raster. Na 25 keer dobbelen staat je raster vol. Kan jij nu lange woorden maken en punten verdienen?

Uitgebreid:

Dit taalspelletje brengt veel meer met zich mee dan op het eerste zicht lijkt. Er bestaan al heel wat dobbelspellen waarbij letters gecombineerd worden tot woorden, waar letters gedobbeld worden of waar je woorden in een raster zoekt. Dit spel is anders. Bij elke dobbelbeurt komt een nieuwe letter bij in het rooster. Dit gebeurt door met 5 dobbelstenen te dobbelen. Elke dobbelsteen heeft een andere kleur en bevat ook andere letters. Zo is er een klinkerdobbelsteen en hebben de andere medeklinkers. En dobbelsteen heeft een vraagteken op 1 zijde (waardoor je soms een letter mag kiezen). De zwarte dobbelsteen duidt aan welke 2 dobbelstenen aan zet zijn. Uit deze dobbelstenen kiezen de spelers een letter: er is dus telkens keuze tussen 2 verschillende letters. Spelers moeten bij elke dobbelbeurt twee keuzes maken: welke letter kiezen ze? (welke letter is bruikbaar?) Waar plaatsen ze de letter in het rooster? (om uiteindelijk lange woorden te vormen). Na 25 dobbelbeurten staat het rooster vol en zoeken de spelers de langste woorden in elke rij en kolom. Hiervoor tellen ze de punten op. Een woord van 2 letters is 2 punten waard, 3 letters geven 3 punten, 4 letters geven 5 punten en met 5 letters scoor je 10 punten. De speler die uiteindelijk de meeste punten behaalt, is de eindwinnaar van het spel. Het materiaal werd heel basic gehouden: een notitieboekje met 4 potloodjes en 5 dobbelstenen. Toch werd hier een redelijk grote doos gekozen. Jammer, dit zou een perfect reisspelletje zijn, mocht het iets compacter zijn. Contactscholen: Dit spel viel vooral in de smaak in het zesde leerjaar.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15