Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Weltgesichter
Aktuell-Spiele-VerlagWeltgesichteronbekend
2000
combinatie
educatief
quiz
3
6
vanaf 5 à 8j
15'
D
eenvoudig
15,00 EUR 
tweedehands 
 
  
Recensie:
36 fotokaartjes van ‘wereldburgers’ van verschillende afkomst (aan beide kanten bedrukt) vormen het basismateriaal van dit spel. Het spelregelboekje maakt melding van drie spelvarianten.

Telkens komt her erop neer om de openliggende foto’s aandachtig te bekijken en te zoeken naar welbepaalde kenmerken.

1) het blitz-spel:

De fotokaartjes liggen kris kras dooreen. Iemand neemt een ‘opdrachtschijfje’ en leest de vraag voor. B.v. mensen die sporten, kinderen die werken, ... Alle andere deelnemers zoeken nu zo snel mogelijk naar de bijpassende foto’s en plaatsen er telkens een eigen gekleurd schijfje bovenop. Op elke foto mag echter slechts één schijfje liggen. Is de opdracht volbracht, dan wordt alles gecontroleerd. Dit kan leiden tot een gesprek. Deze werkwijze wordt enkele keren herhaald.

2) het kijk-spel

Eén iemand zoekt een willekeurige foto en houdt die in gedachten. Daarna geeft deze speler een korte beschrijving van deze foto. De andere spelers zoeken zo snel mogelijk naar een passende foto en leggen er een eigen herkenningsschijfje op. Elke foto kan slechts door één speler gekozen worden! Zodra de juiste foto door iemand werd gekozen, stopt de spelronde.

3) het memory-spel

Als alle foto’s goed gekend zijn, dan pas kan deze variant gespeeld worden. Draai daarbij alle foto’s om. Iemand draait dan een opdrachtkaartje om en leest het voor. Samen gaan de spelers dan op zoek naar de passende foto’s. Ze overleggen daarbij en proberen zoveel mogelijk goede foto’s te vinden.

‘Weltgesichter’ is wellicht niet een spel om thuis te spelen maar biedt in de klas een alternatieve werkvorm aan om de wereldbevolking en de verscheidenheid daarbinnen eens op een andere manier te bekijken.

P.S. Er is een begeleidend informatieboekje aanwezig waarin elke foto ‘gelokaliseerd’ wordt in de wereld.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15