Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Katamino Junior
DJ GamesKatamino Junior

Dit spel heeft een educatieve meerwaarde.Vertaling beschikbaar.

Levi Laurent
1999
constructie
educatief
puzzel
1
2
vanaf 5 à 8j
16' tot 45'
N-F
eenvoudig
35,00 EUR 
België (hier en daar) 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Deze doos bevat 10 van de 12 bestaande pentomino’s en enkele kleine houten opvulblokken. Met dit materiaal moeten zowel vlakke als driedimensionale puzzels opgelost worden.

Uitgebreid:

Deze junioreditie van het eerder verschenen spel ‘Katamino’ bevat slechts 10 van de 12 bestaande pentomino’s. De puzzelstukken zijn nu in hout en driedimensionaal (als het ware uit kubussen opgebouwd). Een opdrachtkaart bepaalt met welke blokken je puzzelt. Kies je b.v. Penta 4 uit reeks A dan toont een tabel welke 4 blokken je moet gebruiken. Deze vier blokken moeten tot een rechthoek van 4 op 5 vierkanten samengesteld worden. Daarnaast heb je ook nog een kaart met heel veel verschillende bouwwerken die met de pentomino’s kunnen geconstrueerd worden. Deze constructies oefenen het ruimtelijk inzicht op een schitterende wijze. Het materiaal voelt stukken aangenamer om mee te spelen dan de plastic puzzelstukken van zijn grotere broer. Doordat er minder pentomino’s aanwezig zijn, puzzelt dit vlotter. Daardoor kunnen ook jonge kinderen oefenen. De doos vermeldt een startleeftijd van 3 jaar. Dat kan. Maar dan moet je op een andere manier spelen. Als een kleuter b.v. een Penta 4 moet maken, zorg je dat de schuifbalk op 5 staat, zodat er eigenlijk ruimte is voor 5 pentomino’s. Het kind kan dan de vier opgegeven puzzelstukken plaatsen en de lege ruimten opvullen met 5 kubusjes of twee balkjes van elk twee blokjes groot en een kubusje. Een heerlijk legspel waarbij ruimtelijk inzicht duidelijk de bovenhand krijgt. Dankzij de verschillende niveaus kan dit spel prima aangewend worden in hoekenwerk. Ook zijn individueel karakter maakt dit spel tot een heel bruikbaar item in de klas. In Frankrijk zijn reeds meer dan 50.000 ex. verkocht aan scholen. Terecht. Vanaf 2008 werd dit spel vervangen door Katamini. Ondertussen (2012) is er alweer een vernieuwde versie op de markt gebracht.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15