Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Zrtz
Schmidt SpieleZrtzBurm Kris
1999
tactiek
strategie
2
2
vanaf 9 12j
16' tot 45'
N
eenvoudig
18,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 2000, Duitsland en USA, Auswahlliste Spiel des Jahres, Mensa's Top Five Best Games (USA), Gamers's Choice Award   
  
Recensie:
Zrtz is het derde project uit de reeks abstracte bordspellen van de Antwerpenaar Kris Burm. Het heeft iets heel bijzonders. Alleen al het opstellen van het materiaal is een vrij unieke ervaring. Je moet 37 ronde schijven tot een zeshoek samenschuiven. Die vormen dan het speelbord waarop knikkers geplaatst of verwijderd worden. 21 knikkers liggen je ter beschikking: 5 witte, 7 grijze en 9 zwarte. Wordt dit Abalone? Helemaal niet! Het doel van het spel is om een bepaald aantal knikkers te bemachtigen: ofwel 3 witte, ofwel 4 grijze, ofwel 5 zwarte, ofwel 6 of meer knikkers (maar dan minstens 2 van elke kleur). Wij hebben altijd al een zwak gehad voor spellen met verschillende doelen om te winnen, maar dit bordspel is echt heel knap. Wie aan de beurt komt, legt ofwel een knikker op een schijf en verwijdert vervolgens een tegel, of slaat n of meerdere knikkers. Bij de eerste mogelijkheid kies je uit de knikkers die nog over zijn in de voorraad en plaatst die op een schijf naar keuze om vervolgens een niet bezette schijf vanaf de rand van het speelbord te verwijderen. Hierdoor wordt het speelveld steeds kleiner en kleiner. Kies je toevallig een schijf uit waardoor n of meerdere andere schijven gesoleerd liggen van de rest van het bord dan mag je de knikkers die er eventueel op liggen, pakken. Kies je voor de tweede mogelijkheid dan probeer je met een knikker in het speelveld andere knikkers te slaan zoals bij het damspel. Je moet slaan als je dat kan. De kleur van de knikkers speelt geen enkele rol (tenzij voor het uiteindelijke speldoel). Wie het eerst n van de doelen bereikt, wint dit knap denkspel. Zrtz zal niet vervelen. Elke partij is weer anders. Dit is zon spel waarbij je meteen beslist om nog een partij te spelen. Knappe en functionele uitvoering. Hoort thuis op dezelfde tafel waar b.v. Quarto reeds jaren gasten uitnodigt tot een spannend duel.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15