Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Ohne Furcht und Adel
Hans im GlückOhne Furcht und Adel

Vertaling beschikbaar.

Faidutti Bruno
2000
kaart
constructie
bluf
3
7
vanaf 9 à 12j
46' tot 2u
D
eenvoudig
10,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 2000, Duitsland, Nominiert für das 'Spiel des Jahres', Beste Kartenspiel Fairplay (1-00), Deutscher Spiele Preis (nr 6)   
  
Recensie:
Iedere speler probeert in dit kaartspel door het uitspelen van acht, zo waardevol mogelijke, bouwkaarten zijn eigen stad op te richten. Uniek bij dit spel is dat elke speler elke ronde opnieuw een keuze moet maken uit een aantal personaliteiten met eigen typische mogelijkheden. Die personages spelen in een vaste volgorde hun beurt uit. Eerst komt de moordenaar die een poging onderneemt een ander personage uit te schakelen. Wie deze rol koos, moet nu meedelen wie hij wenst uit te schakelen. Maar aangezien er meer personages dan spelers zijn, weet die moordenaar dus niet of zijn poging zal lukken. Als tweede komt eventueel (indien aanwezig) de dief aan beurt. Die steelt waardevolle goudstukken bij een ander personage (indien ook aanwezig...). De magiër kan zijn handkaarten voordelig omwisselen tegen andere. De koning krijgt de eer in de volgende beurt de startspeler te zijn en de personages één voor één af te roepen. De priester kan geen bouwkaarten verliezen. De handelaar krijgt 2 extra bouwkaarten en kan tot drie dergelijke kaarten uitspelen (alle anderen kunnen slechts één bouwkaart per beurt op tafel leggen). En het achtste personage, de soldaat, kan bouwkaarten bij andere spelers wegnemen voor een kleine vergoeding. Wie aan de beurt komt met zijn personage, mag ofwel 2 goudstukken bijnemen of twee bouwkaarten van de verdekte stapel nemen en er eentje uitkiezen. Aansluitend kan hij één bouwkaart op tafel leggen mits betaling van de nodige goudstukken. De extra eigenschappen van zijn personage kan hij op om het even welk moment tijdens zijn beurt benutten. Zodra een speler een achtste bouwkaart in zijn eigen stad kan plaatsen, wordt de lopende ronde uitgespeeld. Elke speler telt nu de punten op die op zijn eigen bouwkaarten staan (die punten zijn ook de bouwkosten). Een aantal bonussen wordt nog aan de totaalscore toegevoegd. Wie nu de meeste punten behaald, wint dit knap blufspel. Ohne Furcht und Adel zou je alleen al omwille van de uiterst prachtig geïllustreerde kaarten kopen. Wie het aandurft een tweede set aan te kopen om alle kaarten in een kader op te hangen, zal zijn living met een heel knap kunstwerk verrijken. Het spel zelf speelt heel vlot, waarborgt constante afwisseling en is toch niet te zwaar om te spelen. Wij tipten op dit spel om tot Spiel des Jahres bekroond te worden. De nominatie (dus eindigen bij de laatste drie) bewijst dat dit een pareltje is. Kopen!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15