Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Set: Junior
999 GamesSet: Junior

Vertaling beschikbaar.

Falco Marsha Jean
2012
deductie
vaardigheid
educatief
2
4
kleuters
15'
N
eenvoudig
15,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Sterk vereenvoudigde versie van het basispel met één kenmerk minder (de aard van de opvulling van de symbolen), een kennismakingssspel en een volle versie.

Uitgebreid:

Geen 81 kaarten maar 21 tegels waarop telkens 1, 2 of 3 symbolen (ovaal; golf of ruit) in drie verschillende kleuren (rood, groen of paars) gedrukt staan. Een set bestaat uit drie tegels waarbij de vorm ofwel overal gelijk of overal verschillend is, en de kleur ofwel overal gelijk of overal verschillend is, en de hoeveelheid ofwel overal gelijk of overal verschillend is. Het vierde kenmerk van het basisspel met name de opvulling (vol, gerasterd of leeg) valt hier weg. Het dubbelzijdig speelbord biedt twee mogelijkheden om te spelen. .: Spel 1 Dit speelbord toont drie rasters van 3x3 tegels waarbij elke rij, elke kolom en elke diagonaal een set vormt. De spelers krijgen elk 3 tegels in de hand en proberen om beurt hun tegel op het juiste vakje van een raster te leggen. Dat lukt natuurlijk vrij goed. Maar wie de derde tegel van een set kan plaatsen, ontvangt een scorefiche. Als alle tegels geplaatst zijn, wint de speler met de meeste fiches. .: Spel 2 Op dit speelvlak staan 10 lege vakjes. Hier worden bij de start 10 willekeurige tegels open gelegd. Iedereen zoekt nu gelijktijdig naar een set. Wie die als eerste correct vindt, mag die drie tegels op zijn eigen paarse verzamelveld leggen. De lege plaatsen worden terug aangevuld. Als alle tegels gebruikt zijn, wint de speler met de meest ontdekte sets. Commentaar Het lag voor de hand dat voor Set een junioreditie mogelijk was. Gewoon één kenmerk weglaten volstaat. En het is logisch dat het kenmerk opvulling hier voor in aanmerking komt. Je kan dit uiteraad ook met de klassieke versie doen. De ontdekversie op speelzijde 1 is leuk voor jongere kleuters. Er zit een tactisch elementje in. Wie kan wachten om een tegel als derde in een rij, kolom of diagonaal te plaatsen, verdient een scorefiche. Al doende leren kleuters de voorwaarden van een set te herkennen. Commentaar en tips contactscholen: - kinderen moeten een aantal keren spelen voor ze zelf een set kunnen vinden + onder begeleiding is dit een zeer zinvol spel - als speler "zie je het" of "zie je het niet" - meeste kinderen vinden dit eerder saai

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15