Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Escape: The Curse of the Temple
Queen GamesEscape: The Curse of the TempleOstby Kristian R.A.
2012
coöperatief
renspel
dobbelsteen
1
5
vanaf 9 à 12j
10'
N-F-D-E-ES
eenvoudig
37,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 2013, Duitsland, Empfehlungsliste 'Spiel des Jahres'   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Escape is een real-time coöperatief spel, dat gelijktijdig wordt gespeeld. Elke iedere speler gooit gelijktijdig en zo vaak mogelijk zijn 5 dobbelstenen zonder daarbij op zijn medespelers te wachten.

Uitgebreid:

Escape is een real-time coöperatief spel, dat niet in rondes wordt gespeeld. In plaats daarvan gooit iedere speler gelijktijdig zo snel en zo vaak als mogelijk is zijn 5 dobbelstenen zonder daarbij op zijn medespelers te wachten. Binnen 10 minuten moet iedereen uit de instortende tempel zijn gevlucht. In je zoektocht naar de uitgang ontdek je met behulp van verschillende dobbelsteencombinaties nieuwe kamers in de tempel. In sommige kamers bevinden zich magische stenen. Probeer zoveel mogelijk van deze stenen te activeren door te dobbelen om de vloek bij de uitgang op te heffen. Tijdens het spel zal twee keer een gong klinken. Dan moet iedereen zo snel mogelijk terug naar de startkamer. Doe je dit namelijk niet binnen de tijd, dan zal je één van je kostbare dobbelstenen verliezen. Overleg, help elkaar en strijd gezamenlijk tegen de gevaren die je onderweg tegenkomt, want als ook maar één van jullie in tempel achterblijft, heeft iedereen verloren! Commentaar Het gebeurt niet veel dat onze testgroep een spel tot drie keer na elkaar speelt. Escape doet wat het belooft: 10 minuten opjagen! Iedereen dobbelt gelijktijdig en probeert de interessantste combinaties te gebruiken: met twee groene avonturiers op je dobbelstenen kan je een nieuwe tempelkamer aanleggen; rode fakkels en blauwe sleutels heb je nodig om magische stenen te activeren. Dobbelstenen met zwarte maskers zijn geblokkeerd en mag je niet meer gebruiken. Gelukkig kan je met een gouden masker twee geblokkeerde dobbelstenen terug gebruiken. Staan meerdere spelers in dezelfde kamer, dan kunnen ze elkaar helpen door het voordeel van maximaal één dobbelsteen aan één andere speler te schenken. Die twee tussenspurten zijn heel spannend. Je moet al dobbelend doorheen de kamers terug naar het startvak lopen anders ben je voor de rest van het spel een dobbelsteen kwijt. Als er genoeg magische stenen geactiveerd zijn en de tempeluitgang is gevonden, moet iedereen nog een laatste dobbelproef succesvol afwerken om op tijd de tempel te kunnen verlaten. Hoe meer magische stenen je tijdens het spel kan activeren, hoe makkelijker die eindproef. Maar je moet wel met die 10' rekening houden! Kortom: een bijzonder spannend coöperatief spel!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15