Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Rotaspel
RotaRotaspel

...

Kenens Walter
2009
educatief
taalspel
1
...
vanaf 5 8j
15'
N
eenvoudig
39,00 EUR 
Belgi 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Rijmende woorden zoeken, gelijke woorden zoeken en leren lezen. Het rotaspel is didactisch materiaal dat kinderen uit de 3de kleuterklas en het 1ste leerjaar op een speelse manier op weg helpt bij het leren lezen.

Uitgebreid:

Het rotaspel 'Kraak de code' bestaat uit 5 boekjes, een kartonnen plaat en een draaischijf met gaatjes. Na het spel te bekijken, kwamen we tot de conclusie dat dit meer didactisch materiaal is, dan een spel. De doelgroep hiervoor zijn kinderen uit de 3de kleuterklas en begin 1ste leerjaar. Het is de bedoeling om kinderen op een speelse manier te laten ervaren dat woorden die rijmen ook gelijk geschreven worden en zo tot het eerste lezen komen. Elke bladzijde in het boekje heeft een andere opdracht (bv. gelijke woorden zoeken, nagaan of woorden rijmen...) . Kies je voor een opdracht, dan leg je deze bladzijde op de kartonnen plaat. Daarna leg je de draaischijf op de uitstekende pin in het boekje. Bekijk dan de opdracht. Er wordt gewerkt met ja- en neen-antwoorden. Deze worden voorgesteld door een verticaal streepje (ja) en een horizontaal streepje (neen). Bij het kiezen van de opdracht draai je de schijf met de juiste kleur naar de opdracht. Daarna kijkt de speler of de aangeboden woorden bv. gelijk zijn aan elkaar (de opdracht staat telkens bovenaan de pagina). Is dit zo, dan plaatst hij zijn vinger in het gaatje met het 'ja-tekentje'. Hij draait de schijf nu tot aan de opdracht. Toont de pijl op de draaischijf nu het rotamannetje aan? Ja? Dan werd de opdracht goed volbracht. Over het systeem in het boekje werd goed nagedacht. De oefeningen werden opgebouwd volgens moeilijkheidsgraad en zijn niet handleidinggebonden. De oplossingen kloppen telkens. Bij aanvang zal dit systeem voor kinderen niet zo eenvoudig zijn, maar van zodra de kinderen aan het systeem gewoon zijn, spelen ze ermee. Het materiaal is minder aantrekkelijk: zo kon de lay-out iets moderner. De kartonnen schijf draait vlot, en is stevig. Bij ons rijst toch de vraag hoe lang deze schijf de kinderhandjes zal overleven. Het blijft dus educatief materiaal. Dit is zeker geen 'spel' om in huis te halen, daarvoor is het spelelement te miniem. Voor leerkrachten kan dit een meerwaarde zijn in de klas.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15