Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Nilo Kilo
Haba (Fex)Nilo Kilo

...Vertaling beschikbaar.

Teubner Marco
2011
kaart

2
4
vanaf 5 à 8j
15'
N-F-D-E-I
...
7,00 EUR 
Duitsland 
... 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Probeer zo veel mogelijk snoep te hamsteren en wordt zo de grootste ‘snoepschooier’. Zorg er wel voor dat je niet betrapt wordt door Koning Nilo… want dan moet je snoepgoed teruggeven!

Uitgebreid:

Snoep- en veelvraatkaarten worden geschud en in een gedekte stapel in het midden van de tafel gelegd. Iedere speler krijgt 3 narrenkaarten in eenzelfde kleur. De koningskaart wordt onder de 10 bovenste kaarten geschud en onderaan de trekstapel gelegd. Beginnend bij de startspeler neemt iedereen om beurt een kaart en legt deze op een aflegstapel. Op die manier wordt er een ‘snoepberg’ gebouwd. Om de snoepberg te kunnen bemachtigen, leg je een van je narren er boven op. Hiervoor moet je jou beurt niet af te wachten. De speler in kwestie neemt dan de snoepberg en legt zijn nar aan de kant. De volgende speler begint nu een nieuwe snoepberg. De rond is voorbij wanneer alle spelers hun 3 narren gebruikten OF als de koningskaart werd omgedraaid. Nu sorteert iedereen alle gewonnen snoepen per soort. De speler die, per soort, het meeste aantal kaarten heeft, mag 1 kaart houden. Let wel: per ‘veelvraatkaart’ moet je 1 gewonnen kaart terugleggen. De speler die vervolgens het meeste aantal gewonnen kaarten heeft, krijgt in ruil hiervoor een goudstuk. Bij het tellen geldt steeds: spelers die evenveel kaarten hebben, krijgen allen een kaart / goudstuk. De trekstapel wordt opnieuw klaar gemaakt (idem als 1e ronde) en de 2e rond wordt gestart. Op het moment dat er een speler 3 goudstukken heeft, stopt het spel en is hij/zij de winnaar. Dit spel behoort tot de FEX-spellen die Haba afgelopen jaar uitbracht. Deze spellen kunnen aangewend worden om een aantal Executieve functies te trainen. Nilo Kilo kan gebruikt worden om rond impulscontrole (inhibitie) en het werkgeheugen te werken. De FEX-varianten zijn: • Taboesnoepen: deze snoepen staan op de ommezijde van de narren. Het is de bedoeling dat je deze snoepen niet of zo weinig mogelijk probeert te nemen. Heb je er per ongeluk toch in je bezit, dan gelden deze al veelvraatkaarten en moet je gewonnen kaarten teruggeven. • Veelvraatvariant: wanneer er een veelvraatkaart getrokken wordt, verandert de speelrichting. Conclusie: Nilo Kilo is een vlot te spelen kaartspel waarbij je heel goed moet opletten en niet te snel mag reageren. Het komt er op aan om alle acties van je tegenspelers goed te volgen om zo op het ‘juiste moment’ de snoepberg te kunnen ‘claimen’. Haba is er met de nieuwe FEX-spellen in geslaagd om een mooi en uiterst waardevol gamma op de markt te brengen waarmee je heel actief Executieve functies kan trainen. Niet alleen aan aanrader voor iedereen die rond deze functies wil werken, het zijn ook gewoon stuk voor stuk leuke spellen!!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15