Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Time's Up! België: Blauwe Editie Vlaams
Repos ProductionTime

Vertaling beschikbaar.

Sarrett Peter
2010
quiz
vaardigheid
gezellige sfeer
4
12
vanaf 13 à 15j
16' tot 45'
N
eenvoudig
20,00 EUR 
België 
 
Onderscheiding in 2006, Frankrijk & USA, As d'Or de Cannes, Mensa Select   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

In Time's Up wordt drie keer met dezelfde set persoonsnamen gespeeld. De eerste keer worden ze (uitvoerig) beschreven, daarna met slechts één woord getypeerd en vervolgens uitgebeeld. De hoogste score wint.

Uitgebreid:

Deze blauwe editie bevat 436 nieuwe persoonlijkheden uit binnen- en buitenland. De spelers verdelen zich in teams en zitten door elkaar aan tafel. Deze zitopstelling is vrij uniek voor teamspellen. 40 kaarten worden uit de doos gehaald en verdeeld over de deelnemende spelers. Daarna krijgt elke speler er nog 2. Iedereen bekijkt zijn kaarten en moet er tenslotte twee terug in de doos leggen. Tijdens het spel wordt gespeeld met de 40 kaarten die de spelers samen hebben over gehouden. Bij het begin kent elke speler op deze manier reeds enkele kaarten (personen). Het spel gaat over drie ronden waarin telkens de vertellers van elk team zoveel mogelijk kaarten moeten doen raden binnen een bepaalde tijd. Tijdens de eerste ronde wordt de te raden persoon uitvoerig beschreven. De medespelers mogen zoveel pogingen doen als nodig is om de kaart te raden. De verteller mag helaas niet passen. Dit verhoogt de druk op deze speler om zijn uiterste best te doen. Als van elk team afwisselend iedereen eens verteller geweest is en de pak kaarten geraden werd, eindigt de eerste ronde. De gebruikte kaarten worden opnieuw klaargelegd voor de tweede ronde. Nu mag de verteller van dienst slechts één woord gebruiken om de persoon te laten raden. Niet gemakkelijk. Zijn teamgenoten mogen ook maar één poging doen om de kaart te raden. Bij een fout gaat de kaart onderaan de stapel en komt een verteller van het volgende team aan de beurt. Tijdens de derde ronde mag er niets meer gezegd worden. Nu moeten de personaliteiten geraden worden door ze uit te beelden. Het team dat na deze drie ronden de meeste kaarten kon raden, wint het spel. De titel van dit spel wordt maar al te graag uitgeroepen door de spelers van de andere teams die nauwgezet de zandloper in de gaten houden. Deze quiz bekoort echt. Drie ronden na elkaar met dezelfde set kaarten lijkt misschien makkelijk. Maar je moet zo'n partij eens meemaken om te ervaren hoe verschillend iedereen bekende personen omschrijft of uitbeeldt. Het feit dat spelers bij de start een kleine voorkennis verwerven en zelfs wat kaarten mogen verwijderen wordt enorm gewaardeerd. Deze Brusselse firma brengt met dit partyspel meteen een schitterend product op de markt.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15