Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Kraby
GrannaKrabyKaluza Adam
2010
tactiek
strategie
combinatie
2
4
vanaf 5 8j
16' tot 45'
E-I-D
eenvoudig
25,00 EUR 
Itali 
... 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Schuif de krabben strategisch op het spelbord, probeer ze te clusteren en zorg dat je zelf de meeste punten verdient. Wie de grootste en kostbaarste krabbenvangst heeft, wint dit spel.

Uitgebreid:

Kraby kan gespeeld worden met 2,3 of 4 spelers. Het aantal fiches en de grootte van het spelbord varieert naargelang het aantal spelers. Voor twee spelers wordt bv. op een 9x9-veld gespeeld, en worden 4 keer 20 krabbenfiches in de buidel gedaan. Elke speler krijgt een schermpje waarachter hij 6 krabbenfiches legt. Spelers komen elk om beurten aan zet. Elke speler moet telkens een fiche op het bord schuiven en kan eventueel een krab plaatsen in het scheepsruim. Er zijn verschillende kleuren van fiches, waardoor een speler goed moet nadenken welke fiche hij waar op het bord schuift. 1) Krabfiche plaatsen (verplicht) Een krabfiche wordt op het spelbord geschoven, totdat hij niet meer verder kan (doordat een andere krab, of eiland in de weg staat). Wanneer een krab een beweging maakt, waardoor een andere plek niet meer bereikbaar wordt voor latere krabben, dan is dit een 'illegale move' en moet de speler de fiche terugnemen. Na elke 'schuifbeurt' neemt de speler een extra fiche bij en legt dit achter het scherm. Zo heeft hij er altijd 6 fiches liggen. Krabben van dezelfde kleur die bij elkaar geclusterd worden zijn later meer punten waard dan afzonderlijke krabben. 2) Krabben plaatsen in het scheepsruim. (optioneel) Op het schermpje waarachter de fiches gelegd worden, zijn 3 plekken gemarkeerd met de cijfers 1, 2, 3 (het scheepsruim). Na het plaatsen van een krabfiche, kan een speler kiezen om een krabfiguur in een bepaalde kleur in dat scheepsruim te leggen. De speler krijg op het einde van het spel het aantal punten van deze kleur vermenigvuldigt met de plek waarop deze gekleurde krab ligt. Spelers kunnen geen krab van dezelfde kleur op dezelfde plek leggen als een andere speler. Bv. Speler 1 legt een blauwe krab op vakje nummer 3, dan mag speler 2 enkel een blauwe krab leggen op vakje nummer 1 of 2. Het spel eindigt wanneer alle krabfiches werden gelegd. Daarna worden de punten opgeteld. De speler die strategisch te werk gaat: krabben clusteren, punten verzamelen en de anderen kan blokkeren om punten verdienen, zal de hoogste score krijgen.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15