Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Callisto
University GamesCallisto

Vertaling beschikbaar.

Knizia Reiner
2010
strategie
tactiek
2
4
vanaf 9 12j
16' tot 45'
N-F
eenvoudig
25,00 EUR 
USA 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Callisto is een Blokus-variant waarbij de tegels met zijden i.p.v. hoeken tegen elkaar geplaatst worden. De spelers vertrekken daarbij steeds vanuit 2 (of 3) startvelden. Wie houdt de minste 'vierkantjes' over?

Uitgebreid:

Callisto is een legspel waarbij tactisch en strategisch wordt nagedacht. Naargelang je speelt met 2, 3 of 4 spelers wordt het spelbord klaargelegd. Het spel lijkt heel erg op Blokus. Enkel worden hier niet de hoekpunten van een zelfde kleur tegen elkaar gelegd, maar wel de zijden. Elke speler bezit 3 pilaren waarvan er twee bij de start van het spel op het bord worden geplaatst. Daarna leggen spelers elk om beurten de speelstukken aan. Dit doen ze ofwel tegen een pilaar ofwel tegen een zijde van een speelstuk in dezelfde kleur. Het doel is om zoveel mogelijk stukken op het spelbord te plaatsen. Tijdens het spel kan ook een derde pilaar op het spelbord geplaatst worden. Zo kan het spel een totaal andere wending krijgen. Het is namelijk niet enkel de bedoeling om al je eigen speelstukken kwijt te raken, maar ook om de plannen van de tegenspelers te dwarsbomen. Per ronde worden de strafpunten van de spelers opgeteld. Dit doen ze door de stippen op de overgebleven speelstukken te tellen. Er worden genoeg ronden gespeeld, zodat elke speler een ronde kan starten. Daarna worden alle strafpunten bij elkaar geteld. Wie de minste strafpunen heeft, is de winnaar van het spel. De verschillen met Blokus zijn duidelijk: je kan je speelstukken plaatsen vanaf twee verschillende posities op het speelbord en tijdens het spel kan je nog een derde startpositie kiezen. In Blokus bepaalt je eerst geplaatste tegel je startpositie. Daarnaast worden speelstukken zijde aan zijde gelegd en niet hoek aan hoek, zodat het leggen wat compacter gebeurt en je je tegenstander beter kan hinderen. Opmerkingen van onze contactscholen: - Het spel is geschikt voor 5 en 6de lj. - Strategisch zeer goed. Het speelt wel anders dan Blokus. - Goed als afsluiter. Geen blijver. - Materiaal verschuift wel snel.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15